top of page

Sluiting vanwege langzame verduurzaming dreigt voor veel kantoren

Bijgewerkt op: 16 feb. 2022

Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Minder dan een jaar voor de deadline van 1 januari 2023 voldoet nog altijd 43 procent van de 60 miljoen vierkante meter kantoorruimte niet aan energielabel C of hoger. Voor deze kantoren dreigt nu sluiting vanwege de langzame verduurzaming.

Gevoel van noodzaak ontbreekt

Het percentage komt voor uit een rapport van vastgoedadviseur Colliers. Deze organisatie deed ook een half jaar eerder een vergelijkbaar onderzoek. Het gevoel van de noodzaak van de overheidseis ontbreekt zo blijkt. Een half jaar geleden was het percentage kantoren zonder energielabel C 49 procent. De kantoren zonder energielabel C kunnen moeilijk stellen dat ze door de overheidseis zijn overvallen. De eis werd namelijk al in 2016 ingevoerd.


Verduurzaming nodig voor labelsprong

Volgens Jeroen Bloemers, Chief Growth Officer bij Colliers, kan een derde van deze achterblijvers relatief eenvoudig alsnog aan de verplichting voldoen, omdat ze in kantoren zitten die na 1989 zijn gebouwd: “Deze kantoren komen bijna altijd door de C-kwalificatie, omdat ze zuinig genoeg zijn. Voor twee derde is dus wel verduurzaming nodig om een labelsprong te maken. Dit komt neer op zo’n 16 miljoen vierkante meter.”


Grote steden zijn koplopers

Vooral de grote steden zijn koplopers in de verduurzamingsslag, zo blijkt uit het rapport. De meest duurzame kantoorstad is Utrecht. Hier voldoet inmiddels 82 procent van het kantooroppervlak aan de eis. Daarop volgen Nieuwegein en Haarlemmermeer waar ruim driekwart van het oppervlak groen genoeg is. Grote achterblijvers zijn kleine en middelgrote plaatsen zoals Sittard-Geleen en Rijswijk. In deze slechtst presterende gemeenten zijn vaak weinig moderne kantoren bijgebouwd in de laatste decennia. Hengelo heeft voornamelijk de meeste vooruitgang geboekt in de afgelopen maanden. In mei hadden van alle kantoorpanden in deze stad nog 29 procent een goed label, dit is inmiddels opgelopen naar 45 procent.67 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page