top of page

Maximumprijs op energielabel vindt geen doorgang

De motie waarin voorgesteld werd een tijdelijke maximumprijs op het energielabel vindt geen doorgang. Deze heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koningkrijksrelaties afgewezen omdatde balans veel eerder hersteld zal zijn. Dit dankzij het grote aantal energielabel-adviseurs die binnenkort vakbekwaam worden. Een maximumprijs zal zorgelijke gevolgen gaan hebben zoals nog langere wachttijden en ontzettend hoge prijzen na het afschaffen van de maximumprijs.

Gevolgen invoeren van een maximumprijs energielabel

De motie over het stellen van een maximumprijs tot 1 januari 2022 heeft minister Ollongren naast zich neer moeten leggen. Ze stelt dat naar verwachting de balans al veel eerder hersteld zal zijn voordat deze regeling effect zal hebben. Vanuit de Kamer kwamen er kritische vragen vanuit de VVD-fractie en de SP-fractie. De twee fracties benoemen dat de gemiddelde prijs van 190 euro voor een energielabel niet realistisch is op dit moment. Minister Ollongren geeft de kamer hierin wél gelijk, het energielabel moet betaalbaar blijven voor de woningeigenaar. Toch is het invoeren van een maximumprijs geen oplossing volgens de minister. De gevolgen hiervan gaan zorgelijk zijn. Het instellen van een maximumprijs leidt tot een verlaging van de concurrentie op de markt. Hierdoor ontstaat het risico dat er energielabel-adviseurs ermee zouden stoppen. Met vervolgens nog langere wachttijden en ontzettend hoge prijzen nadat de maximum prijs eraf gaat als gevolg.


Hoe komt de energielabel-markt in balans?

Minister Ollongren beschrijft in haar kamerbrief dat de markt naar verwachting de komende maanden in balans zal komen. Dit is gebaseerd op het toenemend aantal vakbekwame energielabel-adviseurs. Begin juni is het aantal van ruim 1.100 vakbekwame energielabel-adviseurs bereikt. Ondertussen zijn er nog bijna 1.100 nieuwe collega’s bezig om hun vakbekwaamheid te behalen. De verwachting is dat dit gaat resulteren in teruglopende doorloop- en levertijden van het energielabel. De minister laat weten dat wanneer de markt in balans komt niet alleen de levertijden terug zullen lopen, maar ook de prijzen concurrerend zullen worden.


Overgangsregeling als aanvullende actie

Omdat de beschikbaarheid van de energielabel-adviseurs zo’n belangrijke factor is die van invloed is op de prijs en doorlooptijd van het energielabel heeft de minister een aanvullende actie ondernomen. De overgangsregeling, waarbij adviseurs zonder het behalen van de softwaremodules voor het bewijs van vakbekwaamheid alvast aan de slag kunnen, is verlengd van 1 juli naar 1 november 2021.

28 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page