top of page

Nieuwe wetten en regelgeving wonen en verduurzaming per 1 januari 2022

Bijgewerkt op: 16 feb. 2022

In 2022 gaan er verschillende nieuwe wetten of wijzigingen in werking op het gebied van wonen en verduurzaming. In dit artikel vind je de meest relevante wijzigingen voor de gebouweigenaar. Allereerst is er vanaf 2022 een nieuwe subsidie beschikbaar voor verduurzaming en onderhoud van huurwoningen. Daarnaast verhoogt het kabinet vanaf 1 januari 2022 de aftrekpercentages voor milieuvriendelijke investeringen. Tot slot gaat de handhaving op de advertentieplicht van het energielabel in bij de verkoop of verhuur van een woning.Nieuwe subsidie voor verduurzaming en onderhoud van huurwoningen

Vanaf 2022 is jaarlijks € 40 miljoen beschikbaar voor verhuurders van gereguleerde huurwoningen die hun woning verduurzamen door middel van investeringen of onderhoud, met een maximum van 50 woningen (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Met de Subsidie Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) kunnen zij ondanks de lagere huuropbrengsten door de huurbevriezing blijven investeren. Huurders profiteren van een betere woonkwaliteit. De regeling treedt naar verwachting per 1 maart 2022 in werking.


Meer aftrek voor milieuvriendelijke investeringen

Het kabinet verhoogt vanaf 1 januari 2022 de aftrekpercentages voor milieuvriendelijke investeringen (motie minister Ollongren van BZK- november 2021). Het wordt daarmee aantrekkelijker voor organisaties om te investeren in duurzaamheid. De milieu-investeringsaftrek (MIA) wordt per 2022 verhoogd naar drie aftrekpercentages, afhankelijk van het bedrijfsmiddel: 27%, 36% en 45%. Op de Milieulijst staat aangegeven welk percentage geldt voor welk bedrijfsmiddel.


Energielabel noemen bij de verkoop en verhuur woning

Per 1 januari 2022 moeten verkopers en verhuurders bij de verkoop of verhuur van hun woning of gebouw het energielabel ook tonen in advertenties (bijvoorbeeld via Funda of de makelaar) (Inspectie Leefomgeving en Transport). De tijdelijke opschorting van de handhaving op deze zogeheten advertentieplicht komt daarmee te vervallen. Benieuwd naar de hoogte van de boetes en of je in 2022 je huis nog kan verkopen zonder energielabel? Lees hier meer.

76 weergaven0 opmerkingen

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page